Reflecții – conferința de închidere a proiectului

Conferința de închidere a proiectului a reunit peste 30 de participanți, medici, asistenți medicali, psihologi, asistenți sociali, reprezentanți mass-media. Prezentarea rezultatelor, concluziilor și recomandărilor proiectului a determinat o serie de reflecții și feedback-uri.

Prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa, Șef Clinică Geriatrie și Gerontologie a Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”: „Acest proiect a însemnat prelungirea colaborării cu echipa multidisciplinară și ne-a permis să oferim servicii pe care nicio altă clinică, secție de geriatrie din țară nu le oferă. A însemnat o experiență minunată. Am învățat unii de la alții. În continuare sperăm de câte ori va mai fi ocazia să colaborăm”.

Roxana Necula, asistent social, Președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali Sucursala Teritorială Iași: „ Realizăm că nu sunt foarte multe servicii și proiecte pentru vârstnici. Din păcate, legislația nu ne ajută. Din acest motiv suntem aici, pentru că suntem colaboratori. În calitate de teolog, am ocazia să intru în contact cu persoanele vârstnice care au avut un anumit statut financiar. Noi, tindem să credem că toate persoanele vârstnice sunt cazuri sociale. Vârstnic este și acea persoană care a fost medic, profesor, inginer. Se lovește de aceleași probleme și el. Copiii, dacă are, sunt plecați în străinătate sau sunt cu viața lor și ei nu au cu cine să stea de vorbă. În sprijinul acestor vârstnici vine Centrul de Zi, Vovidenia al Primăriei Iași și acele Cluburi de Pensionari din cartierele din Iași. Activități care le permit să se simtă utili. Noi am fost și în căminele de bătrâni. Informațiile de pe proiect au ajuns la toți specialiștii, astfel încât undeva se poate produce un insight. Un asistent social, un psiholog se poate întreba ce ar putea face mai mult de atât și există aceste experiențe, broșuri care să îi ajute. Noi, al treilea an, lucrăm pe problematica persoanelor vârstnice cred că sunt inițiative pilot pe țară. Cred că în câțiva ani va ajunge la un impact național” .

Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”: „Din punctul de vedere al nostru, al spitalului, suntem onorați să facem parte din acest proiect și suntem dornici să colaborăm și în viitor la proiecte similare. Este o onoare să putem sprijini un proiect important cum este îngrijirea vârstnicului. Pe viitor, poate, dacă ne putem gândi la o idee de proiect nou. Un lucru de care ne lovim în prezent este acoperirea problemelor sociale, acei pacienți vârstnici abandonați în spitale la care ai nevoie să te asiguri că există o soluție după ce partea medicală s-a rezolvat. Este important să știi că este în siguranță în momentul în care îl externezi. Ar fi ideal să putem gândi un proiect pe viitor care să se ocupe de această parte. Vă mulțumim și vă felicităm pentru acest proiect”.

Aliona Dronic, psiholog Asociația Psiterra: „Chiar dacă finanțarea se termină acum. Eu rămân psiholog voluntar on call. Colaborarea noastră nu se termină aici și vom căuta noi surse de finanțare”.

Larisa Panaghiu, Medic primar geriatrie și gerontologie Spital Clinic „Dr. C. I. Parhon”: „Aș spune ca un beneficiar al proiectului. Fiind cot la cot cu dumneavoastră, am observat cum pacienții au reacționat la faptul că au putut să exprime durerea, că au fost ascultați, au fost sfătuiți într-un fel. Am văzut rezultatul la nivelul pacientului. Aceasta a ajutat la tratament, au răspuns mai bine, am avut o complianță mai bună și noi vă mulțumim în acest sens”.

La inițiativa doamnei Mădălina Olariu, reporter Ziarul de Iași, s-a adus în discuție un subiect problematic: persoanele vârstnice abandonate în spitale.

Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”: „Cred că subestimăm această problemă a societății. Ceea ce înainte părinții noștri făceau pentru părinții lor, în prezent nu mai există. Este nevoia ca societatea să preia acest rol pe care înainte îl avea familia. Noi vedem din prima linie această problemă și încercăm să o semnalizăm, dar este nevoie de mult mai multe investiții în serviciile sociale și în servicii de asistență care să poată prelua această sarcină. Îngrijirea nu mai este în prezent doar apanajul medicului și al asistentei, îngrijirea este pe mai multe paliere și strict faptul că un pacient este la un spital nu rezolvă toate nevoile de îngrijire. Ca spital nu ne putem permite să rezolvăm toate problemele sociale”.

Roxana Necula, asistent social, Președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali Sucursala Teritorială Iași: Eu aș spune că orice campanie de vizibilitate a problematicii vârstnicilor ar sensibiliza mai mult comunitatea. Comunitatea, familia nu mai este atât de implicată și nu mai gestionează această problemă. Un model de urmat este Comunitatea Evreilor. Orice comunitate ar putea angaja 2-3 oameni care să viziteze zilnic vârstnicii și să îi ajute.

Conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, președinte Asociația Psiterra: „Fiind în vizită în Harlem, localitate din Olanda, gazda mi-a spus că trebuie să dea un telefon. Apoi mi-a explicat că era rândul ei să dea telefon la o familie din cartier pentru că erau doi vârstnici care nu se știe sigur dacă își iau medicația și dacă au pâine și alte lucruri. Prin rotație și-au făcut un calendar al celor care îi sună și îi verifică. Este un exemplu inedit de a avea o altfel de conștiință socială și comunitară, care se regăsește și la noi în situații care nu sunt, poate, atât de evidente. Miza este să descoperim cine sunt cei din jurul nostru care fac asta, care sunt vecinii care schimbă viața altor oameni. Am sentimentul că suntem, uneori,copleșiți de auto-deprecieri. Există exemple ale unor acțiuni care ajută să recuperăm din demnitate, să acționăm conform unor valori în care credem”.

Roxana Necula, asistent social, Președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali Sucursala Teritorială Iași: „Este o realitate pe care aș vrea să o spun, faptul că nu există specialiști în instituții. Sunt spitale în care nu există psihologi, asistenți sociali. Nu e treaba medicilor să fie psihologi și asistenți sociali. Este o problemă foarte gravă. Dacă ar exista în fiecare spital o echipă multidisciplinară… situația ar fi diferită. Problemele scoase în evidență necesită specialiști angajați în spital. Sunt sigură că se vor găsi resurse”.

La final conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, președinte Asociația Psiterra, a semnalat importanța creării unor rețele de specialiști: „Cred că proiectele noastre trebuie să includă și această capacitate de a rețela, de a crea contacte în celelalte sectoare de activitate, de a ști ce se întâmplă în jurul nostru”.

This entry was posted in Noutăți. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *